Υποστηρίζω την κ. Ντόρα Μπακογιάννη για τέσσερις λόγους, έναν αρνητικό και τρεις θετικούς:
1. Αδυναμίες του αντιπάλου της
Αυτός που θέλει τάχα να πολεμήσει τους μηχανισμούς έγινε κατευθείαν βουλευτής λόγω οικογενειακού ονόματος στα 26, παριστάνει τον υπερπατριώτη αλλά έκανε μειωμένη «θητεία» παράλληλα με άλλες δουλείες, στο Ναυτικό, πρόδωσε τη Νέα Δημοκρατία ρίχνοντας την εκλεγμένη κυβέρνησή της, διέσπασε την παράταξη ιδρύοντας νέο κόμμα με το οποίο κατέβηκε ενάντια στη Νέα Δημοκρατία σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και απέναντι σε τρεις διαφορετικούς αρχηγούς, οδήγησε το κόμμα του οποίου ηγήθηκε στην καταστροφή του 2.3% και τα παράτησε, απέτρεψε τις εκλογές το 1995 συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ για να κρατήσει τη βουλευτική του καρέκλα αλλά συνάμα και τον ανήμπορο Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, διακήρυξε πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν «κατάκοπη ηγεσία» που έπρεπε να φύγει, τίμησε, τάχα, το «δάκρυ του Εθνάρχη» ενώ ο Εθνάρχης του είχε κλείσει την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου, αυτοπροσδιορίσθηκε, τη δεκαετία του '90 ως κεντρώος ενώ τώρα εμφανίζεται τώρα ως σκληρός κεντροδεξιός και οπαδός του Σαρκοζί αλλά και δεύτερος Έλληνας Ομπάμα (!), πίστευε (τότε) πως έπρεπε να γίνει η «Υπέρβαση» της Νέας Δημοκρατίας ενώ μας μιλάει (τώρα) για τη διαχρονικότητα της ιδρυτικής της διακήρυξης, θεωρεί εαυτόν δικαιωμένο παρά το γεγονός πως η πολιτική που απέρριψε πομπωδώς το 1993 για σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ έχει γίνει επίσημη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, έμεινε οκτώ χρόνια άνευ βιοπορισμού και οιασδήποτε δραστηριότητας κοιτάζοντας τους τοίχους του σπιτιού τους, έλειπε στα δύσκολα χρόνια της αντιπολίτευσης και ήρθε στα εύκολα χρόνια της Κυβέρνησης όχι με ψήφο του λαού αλλά με διορισμό στην Ευρωβουλή, έκανε αρνητικό ρεκόρ με οκτώ ερωτήσεις τα τρία χρόνια που ήταν ευρωβουλευτής, δεν βγήκε μια φορά σε ένα κεντρικό δελτίο για να υποστηρίξει τη Νέα Δημοκρατία, αυτός που έλεγε ότι δεν θα δεχόταν ποτέ να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία, ακόμα και αν του ζητούσαν να γίνει αρχηγός, αυτός λοιπόν απλά δεν έχει ηθικό δικαίωμα να γίνει πρόεδρός της, και θα έπρεπε να ντρέπεται που προσβάλει τη νοημοσύνη μας θέτοντας εαυτόν υποψήφιο.
2. Βιογραφικό
Γιατί η Ντόρα Μπακογιάννη υπήρξε πάντοτε παρούσα στους αγώνες της Νέας Δημοκρατίας, και στην Αντιπολίτευση, και στην Κυβέρνηση. Γιατί ήταν διαρκώς στα μέσα ενημέρωσης δίνοντας τη μάχη της ενημέρωσης. Γιατί κέρδισε για τη Νέα Δημοκρατία και την Ευρυτανία, και το Δήμο Αθηναίων, και πρώτευσε στην Α' Αθηνών. Γιατί πρότεινε την εκλογή προέδρου από τη βάση πριν από δέκα χρόνια και δεν ανακάλυψε την δημοκρατικότητα πριν από ένα μήνα όταν συνειδητοποίησε πως δεν της έβγαιναν τα συνεδριακά «κουκιά». Γιατί ανακάλυψε το Διαδίκτυο και τα Νέα Μέσα όταν οι άλλοι δεν έβγαιναν καν σε μια εφημερίδα ή τηλεόραση. Γιατί πέτυχε στα δύο χρόνια στο Δήμο να γίνουν άψογοι Ολυμπιακοί Αγώνες κατά το μερίδιο της ευθύνης της. Γιατί δεν δίστασε να τσακωθεί με την Υπουργό Εξωτερικών της Υπερδύναμης για την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, και κατόρθωσε να επιβάλει μαζί με τον Κώστα Καραμανλή την Ελληνική θέση στο Μακεδονικό κάνοντας την συμμαχική θέση με την υπογραφή τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Τουρκίας. Γιατί δεν υποχώρησε ποτέ στο ελάχιστο στα εθνικά θἐματα. Γιατί βίωσε τον ξεριζωμό από την Ελλάδα στα εφηβικά της χρόνια και την βία των τρομοκρατών στα νεανικά της αλλά σηκώθηκε, ξανάφτιαξε τη ζωή της και την αφιέρωσε στην υπηρεσία της Ελλάδας.
Γιατί δεν ζητάει λευκή επιταγή και αποδέχεται να έχει θητεία σε αντίθεση με τον κύριο αντίπαλό της. Γιατί λέει το αυτονόητο, πως η ΝΔ είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα που στηρίζεται σε ανθρώπους με διαφορετικά χαρακτηριστικά (συντηρητικούς, φιλελεύθερους, κεντρώους, δεξιούς) και δεν πρέπει να αυτοπεριχαρακωθεί. Γιατί αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την οργάνωση του κόμματος: αναλογικό σύστημα στην εκλογή των οργάνων του κόμματος έτσι ώστε να εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις και να διασφαλίζεται η πολυσυλλεκτικότητα του, δημοσιοποίηση και ονομαστικοποίηση των εσόδων του κόμματος, αιρετό συμβούλιο δεοντολογίας, εκλογές για όλα τα αξιώματα και δημοψηφίσματα στα μέλη για ζητήματα πολιτικής, συχνή και τακτική λειτουργία των οργάνων για παραγωγή πολιτικής και όχι αυτοκρατορικό κόμμα όπου όλοι κρέμονται από τα χείλη του αρχηγού. Μόνο έτσι μπορεί η ΝΔ να αποτελεί όχημα σύνθεσης πολιτικών προτάσεων με προοπτική εξουσίας.
4. Πολιτική ταυτότητα και πρόταση
Γιατί δεν λαϊκίζει, είναι σοβαρή, αλλά όχι σοβαροφανής, έξυπνη, ετοιμόλογη, δημοφιλής εκτός της ΝΔ, με ξεκάθαρη φιλελεύθερη ιδεολογία και συγκεκριμένες θέσεις για την πολιτική: πιστεύει πως «εύτακτον το ελεύθερον», πως «ένα υπεύθυνο και αξιόπιστο κόμμα δεν κάνει πολιτική με δανεικά», πως το πανεπιστημιακό άσυλο πρέπει «να απαλλαγεί από όλα τα στοιχεία που το ευτελίζουν και το απονομιμοποιούν στη συνείδηση όλων μας», πως πρέπει να υπάρχει «αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μονάδων και των διδασκόντων, σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης». Γιατί δίνει βήμα στους πολίτες, απαντάει στις ερωτήσεις τους, και διαμορφώνει νέες πολιτικές μαζί τους. Γιατί έχει όλα τα προσόντα να γίνει η πρώτη Ελληνίδα Πρωθυπουργός.
Δεδομένων αυτών των γεγονότων η επιλογή κάθε Νεοδημοκράτη για τις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου είναι δεδομένη. Ψηφίζουμε Ντόρα και δίνουμε στη Νέα Δημοκρατία προοπτική νίκης το 2013.
Υστερόγραφο:
Γιατί ενδιαφέρομαι για την εκλογή προέδρου στη Νέα Δημοκρατία; Για τρεις λόγους:
1. Πιστεύω πως στις Δημοκρατίες οι πολίτες έχουν υποχρέωση να συμμετέχουν στα κοινά και πως όσοι δεν το κάνουν είναι άχρηστοι.
2. Πιστεύω στον συκοφαντημένο δικομματισμό, το σύστημα των μακροβιότερων κοινοβουλευτικών δημοκρατιών όπου:
- τα κόμματα συνθέτουν απόψεις και παρουσιάζουν πρόγραμμα
- το κόμμα που πρωτεύει εφαρμόζει το πρόγραμμα του για μια τετραετία και κρίνεται για αυτό, θετικά ή αρνητικά.
- Απορρίπτω τις «κυβερνήσεις συνεργασίας» όπου μικρά κομματίδια με ελάχιστη κοινωνική απήχηση επιβάλλουν όρους διακυβέρνησης και οι πολιτικές αποφασίζονται με συμφωνίες κορυφής ανάμεσα σε αρχηγούς πίσω από κλειστές πόρτες.
3. Δεν είμαι σοσιαλιστής. Πιστεύω στο έθνος-κράτος, στην ελεύθερη οικονομία, στις παραδοσιακές Ελληνικές αξίες. Επομένως δεν μπορώ να υποστηρίξω το ΠΑΣΟΚ του κρατισμού, της φοροεπιδρομής και ψηφοθηρικής «αναδιανομής», της μαζικής απόδοσης ιθαγένειας σε πρώην λαθρομετανάστες και τα παιδιά τους, της αποβολής του επιθέτου «εθνική» από τα υπουργεία, του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους
Υποσημείωση: Είμαι απλός ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας (όχι ακόμα μέλος) και δεν έχω καμιά προσωπική σχέση ούτε με την κ. Μπακογιάννη, ούτε με κανέναν άλλο πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας, ούτε έχω λαμβάνειν ό,τιδήποτε σε ενδεχόμενη επικράτησή της.
Δείτε επίσης:
Σχετικοί ιστότοποι:
Ενημερώσεις άρθρου:
- Γιατί η πολιτική στρατηγική Σαμαρά είναι λανθασμένη
- Το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε σταθερό μεταξύ 2004 και 2009 άρα δεν κέρδισε ψήφους από τη ΝΔ. Ισχύει;
- Η ταυτότητα του κόμματος του Σαρκοζί και ο εν Ελλάδι "μιμητής" του
- Επιτέλους απαντήσεις από τους υποψήφιους για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας
- Γιατί ο Σαμαράς δεν μπορεί να διευρύνει την παράταξη, δεν μπορεί να μετατοπίσει την εκλογική ισορροπία προς τα δεξιά
- Τί (δεν) έκανε ο Σαμαράς στο Ευρωκοινοβούλιο
- Ποιος είναι ο καπεταναίος της ήττας;
- Γιατί ψηφίζουμε Ντόρα Μπακογιάννη στις 29 Νοεμβρίου
- Αποτίμηση αποτελέσματος: 29/11/09: η νέα αρχή για τη Νέα Δημοκρατία